relatietherapie

Relatietherapie bij Praktijk voor Vitaliteit
(Maassluis, Westland en omstreken)

De huidige corona crisis heeft grote invloed op ons leven

En niet op de laatste plaats op onze relaties. Onzekerheden omtrent werk en inkomen, thuiswerken met kinderen, zorgen om gezondheid en toeslaande verveling kunnen zorgen voor een hoop extra spanning op een relatie.
En juist nu is het belangrijk om er voor elkaar te zijn! Ik geef jullie de handvatten om samen door deze moeilijke tijd heen te komen en weer te genieten van een fijne, liefdevolle relatie.

Uit elkaar of er samen aan werken?

In het begin van een relatie is alles nog leuk: jullie zijn verliefd en willen voor altijd bij elkaar blijven. Maar in de loop der tijd kan een relatie in een impasse raken. Jullie staan voor een keuze: gaan we uit elkaar of kiezen we ervoor er samen aan te werken? In het laatste geval bent u bij mijn Praktijk voor Vitaliteit aan het goede adres. Zo kan het zijn dat jullie minder aandacht voor elkaar hebben vanwege kinderen of werk, waardoor jullie het gevoel hebben elkaar kwijt te raken. En ook het gevoel ‘is dit het nu?’ kan optreden, met veel onderlinge irritaties tot gevolg. Jullie ontwijken elkaar, hebben vaak ruzie en vrijen niet meer. Relatietherapie is een oplossing.

Relatietherapie: een hele stap

Voor veel mensen is het een hele stap om relatietherapie aan te gaan. U moet zich immers kwetsbaar opstellen en de uitkomst is onzeker: mogelijk zijn er verschillen die niet te overbruggen blijken of kunnen jullie niet dichter bij elkaar worden gebracht. Persoonlijk vind ik het dan ook zeer moedig als stellen deze stap tóch maken. En die kan zeker worden beloond: als u bereid bent u open te stellen voor de ander en durft te kijken naar uzelf, kan dit de relatie veel goeds brengen. Onthoud hierbij altijd wel: relatietherapie is geen wondermiddel en het is belangrijk dat jullie er allebei voor willen gaan. Kijk eens naar het S.A.M.E.N. –programma.

Relatietherapie volgens de E.F.T.visie

Emotionally Focused Therapy (EFT) richt zich op hechtingsvraagstukken in de partnerrelatie. Volgens deze therapie gaat achter elk relatieprobleem (elkaar verwijten, bekritiseren of contact vermijden) de behoefte aan diepe emotionele verbondenheid schuil.

Concrete voorbeelden van deze behoeften
• verlangen naar onvoorwaardelijke liefde
• verlangen naar veiligheid
• verlangen naar waardering en respect
• gezien en gehoord willen worden

Drie stappen

Met behulp van EFT kan ik u helpen om:
1. de interactiecirkel op te sporen waarin u verzeild bent geraakt;
2. de hechtingsbehoefte (het verlangen) te vinden dat achter het verwijt, de kritiek of het afhaken schuilt; en
3. u een nieuwe manier van kijken en reageren te leren, zodat de relatie hersteld kan worden.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van therapie of wilt u zich aanmelden? Neem dan gerust contact met mij op.