Praktijk voor Vitaliteit: Marjan Knaapen Gestalttherapeut
(Maassluis, Westland en omstreken)

Wie ben ik?

Ik ben Marjan Knaapen, geboren en getogen in Den Haag waar ik opgroeide in een gezin met zeven kinderen. Vanaf mijn tweede jaar ben ik vooral in tehuizen opgegroeid. Toen ik 17 jaar was werd mijn eerste dochter geboren. Na de geboorte van mijn dochter ben ik met haar vader getrouwd en later is mijn zoon geboren. Na 5 jaar ben ik gescheiden van deze man. Na mijn scheiding heb ik mijn huidige man ontmoet en ben ik met hem getrouwd. Wij hebben samen nog een dochter gekregen. Inmiddels heb ik ook 4 kleinkinderen. Omdat ik jong aan kinderen ben begonnen, ben ik pas op latere leeftijd gaan studeren.

Opleiding en ervaring

Mede door mijn lastige jeugd in tehuizen voelde ik me aangetrokken tot sociaal maatschappelijk werk. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen bij de Telefonische Hulpdienst. Daarna heb ik gewerkt bij de Sociale Dienst Rotterdam, Algemeen Maatschappelijk Werk Rotterdam en als Gezinscoach bij de GGD Rotterdam. Ook heb ik als gezinscoach bij het Centrum voor Jeugd en Gezin gewerkt in multi-probleemgezinnen. Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om je leven vorm te geven als je geen goede basis hebt meegekregen van je ouders. Toch heb ik hier ook veel voordeel van ondervonden tijdens mijn werk: ik kan veel situaties goed begrijpen en kijk nergens meer van op. Ik doe mijn werk vanuit mijn hart.

Wat opleidingen betreft heb ik de 3-jarige MBO-opleiding Sociale Dienstverlening gevolgd en vervolgens de 4-jarige HBO-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Ook heb ik de 3-jarige opleiding Ervaringsgerichte Psychosociale Therapie afgerond, dat is een systeemgerichte opleiding voor relatie en gezin. Daarna heb ik gekozen voor de opleiding tot Gestalttherapeut. Recent heb ik nog de basis training, als mede de intensieve E.F.T training gevolgd voor Relatietherapeut.
In de loop der jaren heb ik zelf regelmatig psychische hulp gezocht, bijvoorbeeld als ik vast liep met mezelf in mijn gezin, relatie en de opvoeding van mijn kinderen. Hierdoor kan ik ook mijn eigen ervaring inzetten tijdens de therapie met cliënten, en weet ik hoe je pijnlijke ervaringen kunt verwerken. Mijn werk- en levenservaring hebben mij uiteindelijk een stevige basis gegeven: hierdoor kan ik steunend, en aanwezig zijn voor mensen die mijn hulp zoeken. Mijn streven is om mensen te leren zichzelf te helpen. En om en hen te begeleiden tijdens hun zoektocht naar zichzelf en naar een manier waarop zij hun pijnlijke ervaringen in hun leven kunnen integreren.

Eigen praktijk in Maassluis: Praktijk voor Vitaliteit

Sinds 2005 heb ik een eigen praktijk aan huis in Maassluis. Ik werk vanuit verschillende methodieken, de Ervaringsgerichte Psychosociale Therapie, De Gestaltvisie en de E.F.T visie voor echtparen/relaties. Tot 2015 was ik nog werkzaam bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, maar vanaf 2015 ben ik mij echt actief op mijn praktijk gaan richten. Om bij te blijven in dit vak en kennis te nemen van de laatste inzichten, volg ik regelmatig cursussen en trainingen.

Beroepsverenigingen en koepelorganisaties

Ik ben bij de volgende beroepsverenigingen en koepelorganisaties aangesloten:

  • NVAGT, Nederlandse Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie en Gestalttheorie
  • RBCZ, Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg.
  • SCAG, Kwaliteit, klachten, geschillen zorg (WKKGZ).
  • EAP, Europese Associatie voor Psychotherapie.
  • EAGT, Europese Associatie voor Gestalttherapie.
  • ECP, In bezit van European Certificate Psychotherapie.
  • AGB-code: Zorgverlener 90-042345
  • AGB-code: Praktijk 90-051135
  • KvK nummer: 24.492376